Gubitak na težini je uobičajeni simptom Parkinsonove bolesti. Parkinsonova bolest podjednako remeti i kalorijski unos i potrošnju. Bolesnici s Parkinsonovom bolesti u pravilu imaju problema sa žvakanjem i gutanjem, pa je pogoršano i kvalitetno varenje hrane. Zbog smanjenja dopamina javlja se poremećaj mehanizma kontrole telesne težine i apetita. Stoga je pravilna ishrana kod bolesnika s Parkinsonovom bolescu izuzetno važna.
Preporučuje se da oko 55% dnevnog kalorijskog unosa čine ugljenihidrati (uglavnom složeni – testenina, pirinac, hleb, krompir), 30% masti i 15% proteini.
U bolesnika s Parkinsonovom bolesti potrebno je:
ograničiti unos proteina
unos masti mora biti uravnotežen
Jer masti i proteini usporavaju pražnjenje želuca i apsorpciju levodope.
Da bi se hrana što lakše probavila, preporuča se uzimanje seckane, mlevene ili gnječene hrane. Drugi važan faktor je kiselost želuca i preporuča se umereno ili čak minimalno konzumiranje namirnica visoke kiselosti (narandzin ili limunov sok, rajčice).
U blažim oblicima primjenjuje se uobičajeni dnevni raspored, dok se u težim preporucuje davati češće i manje obroke kako ne bi došlo do pretrpavanja želuca i teže probave.
Нема коментара:
Постави коментар